Ozon

OZON (O₃)

Da bodo imele naše celice dovolj energije, morajo imeti na voljo dovolj kisika. Naj bo to še tako vsesplošno znano, predvsem pa vedno znova znanstveno dokazano, kako je kisik  temeljni element za odporen imunski sistem, je težko verjeti, da se lahko najdejo ljudje, ki verjamejo, da se bodo z omejevanjem dotoka kisika v telo (nošenje mask) lahko ubranili pred virusi.

Prosti kisik predstavlja slabih 21% našega ozračja. V preteklosti pred industrijsko dobo ga je bilo 35%.

Kisik, pa naj gre za ozon, vodikov peroksid ali čisti kisik v hiperbarični komori deluje virucidno, fungicidno in baktericidno ali povedano po domače: pobija viruse, gljive/plesni in bakterije. Ščiti nas pred patogeni. Kisik je zatorej največji prijatelj našega imunskega sistema.

Pravzaprav vsak človek intuitivno čuti potrebo po svežem zraku. To je genetsko predvideno za ohranjanje življenja. In za samozdravljenje ter splošno regeneracijo organizmov.

Zgodovina zdravljenja s kisikom je bogata. Že leta 1783 je francoski zdravnik Caillens v reviji Gazette de Santé poročal, kako je ozdravil tuberkulozo pri pacientki z dnevnim vdihavanjem kisika.

Za ozon rečejo, da je brat vodikovega peroksida. Oba imata širok terapevtski spekter uporabe.

Po neurju diši zrak še posebej sveže. O tem so govorili že Hebrejci, leta 1785 pa je Nizozemec Martin van Marum prvič opisal oster vonj ozona.

Terapija z ozonom

Zdravstveni centri v Evropi in po svetu uporabljajo ozon pri zdravljenju najrazličnejših bolezni. Poročajo o izrednih uspehih pri zdravljenju bolezni kot so: alergije, okužbe mehurja, razne vrste hepatitisa, respiratorna stanja, spolno prenosljive bolezni, paraziti, herpes, artritis, multipla skleroza in druge.

Zaradi svojega virucidnega, baktericidnega in fungicidnega delovanja je ozon nadvse uporaben kot dodatek drugim terapijam.

Za zdravljenje z ozonom je potreben generator, ki proizvaja samo čisti ozon brez kakršnihkoli primesi.

Znane ozonske terapije, ki se uporabljajo glede na vrsto bolezni:  

  • Rektalno vpihovanje: zmesi kisika se vpijejo skozi stene debelega črevesa in vstopijo v krvni obtok.
  • Intravenske injekcije: ta metoda je lahko nevarna in jo priporočajo le izjemoma,
  • Recirkulatorna perfuzija: iz ene roke vzamejo temno in bolno kri, jo zunaj telesa prečistijo in ionizirajo ter potem to svetlo, sveže sterilizirano kri polno kisika vrnejo v telo skozi drugo roko. Poročajo o neverjetnih in takojšnjih izboljšavah zdravstvenega stanja po tem postopku.
  • Vpihovanje v uho: ta postopek zelo pripomore k  zmanjševanju kroničnih okužb.
  • Vaginalno vpihovanje: alternativa rektalnemu vpihovanju.
  • Ozonska obleka: bolnik si z vročim tušem najprej odpre vse pore, nato pa gre v posebno ozonsko oblačilo, v katero generator vpihuje ozon.
  • Ozonsko olje: vpihovanje ozona v oljčno, jojobino, sezamovo, arašidovo in številna druga olja.
  • Vrečkanje ali »baging« za izoliranje posameznega dela telesa zaradi gangrene ali okuženih ran, ki se nočejo celiti.
  • Ozonska voda se naredi z vpihovanjem ozona v kozarec destilirane vode, ki jo je treba po postopku takoj spiti. Velja za eno najbolj čudežnih poznanih substanc.
  • Ozonska savna: od drugih savn se razlikuje po tem, da človek ne vdihuje zmesi ozonske parne mešanice, ker je glava zunaj.

Ozon za domačo rabo

Čiščenje vode

Po vsem svetu uporabljajo ozon za čiščenje pitne vode že več kot 100 let. Ozon temeljito razkuži vodo, saj ubije vse patogene, pri tem pa ne pušča v vodi nobenih strupenih odpadkov, česar pa za klor v naših vodovodih, žal, ne moremo trditi. Klor je strupen in v vodi z interakcijo ustvarja še bolj strupene stranske proizvode.

Čiščenje zraka

Neprijetne vonjave najbolj od vsega odpravi ozon. In ne le to: ubija povzročitelje bolezni kot so bakterije, virusi in glivice. Ozon neprijetne vonjave dejansko odpravi, saj razgradi »smrdljive« molekule, česar pa industrijske kemikalije v obliki »osvežilcev zraka« seveda niso sposobne. S kemikalijami le prekrijemo vonjave in zaradi njih vdihavamo še dodatne škodljive snovi.

Po Evropi imajo nekatere šole, trgovski centri in bolnišnice že vgrajene ozonske sisteme za čiščenje zraka. Mogoče tudi že pri nas.

Na srečo je danes mogoče kupiti generatorje za čiščenje zraka in vode tudi za domačo uporabo. Za čiščenje zraka je na spletu najti vrsto ponudb ozonskih generatorjev za čiščenje zraka večjih in manjših prostorov in tudi v avtomobilu.

Prav tako je najti relativno bogato ponudbo za ozonsko čiščenje pitne vode, za ozonsko čiščenje sadja in zelenjave kot tudi ozonsko čiščenje vode v bazenih.

Priporočljivo se je natančno pozanimati o lastnostih posameznih naprav in ali lahko ponujeni izdelek dejansko izpolni vaša pričakovanja in potrebe.

Ozon in vodikov peroksid sta v tesnem sorodstvu. Če ozon prevajamo skozi vodo, se spremeni v vodikov peroksid. 

Vodikov peroksid