Vodikov peroksid

Kaj vemo o vodikovem peroksidu?

Večina ljudi pozna uporabnost vodikovega peroksida zgolj za barvanje las. Vendar pa je o njegovi vsestranski uporabnosti predvsem pa njegovi uporabi kot o univerzalnem zdravilnem sredstvu napisanih na tisoče del in člankov.

Terapije z vodikovim peroksidom

Vodikov peroksid se kot zdravilo uporablja že stoletje in pol. Poročila o njem so verodostojna, saj je v primerjavi z drugimi zdravili poceni in ne prinaša dobička. Ni ga namreč možno patentirati, zato se velika farmacevtska podjetja zanj ne zanimajo. In zato tudi ni zaslediti oglaševalskih kampanj za njegovo uporabo.

Zdravljenje z njim je celostno, saj ustvarja okolje za samozdravljenje telesa. Zaradi tega je terapevtska uporaba široka in ni omejena zgolj na eno vrsto bolezni. Vodikov peroksid se lahko univerzalno uporablja pri vseh ljudeh in živalih in pri vzgoji rastlin. Ne povzroča stranskih učinkov in krepi imunski sistem.

Ogljikov peroksid nastaja že naravno v ljudeh, živalih in rastlinah. Specializirani organeli (peroksisomi) sodeluje pri različnih presnovnih procesih tako, da najprej proizvedejo ogljikov peroksid in ga po zaključenem delu spet uničijo.

Glede na navedbe Sklada za biooksidativno medicino (Altmann 1995) se biooksidativnimi metodami zdravi bolezni srca in ožilja, pljučna obolenja, infekcije, imunske bolezni in še mnoge druge kot alzheimerjeva, parkinsonova, migrene …

V Indiji so ga uporabljali pri zdravljenju kolere in malarije, gnojnih ran. Vodikov peroksid učinkuje proti bakterijam, ki so odporne na antibiotike.

Uporaba vodikovega peroksida v ustni higieni

S študijo, objavljeno v reviji Journal of Clinical Periodontology leta 1979, je znanstveno potrjeno, da je vodikov peroksid odličen za ustno higieno, ker zmanjšuje nastanek zobnih oblog in vnetje dlesni.

3% vodikov peroksid, ki ga kupite v lekarni, lahko grgrate. V začetku ga razredčite z vodo 3:1 in grgrate pol minute do minuto in nato izpljunete. Zobno pasto si izdelate tako, da pecilni prašek zmešate s 3% vodikovim peroksidom, zobno ščetko pa pomočite 3% peroksid in jo tako razkužite.

S 3% raztopino si lahko sami tudi pobelimo zobe tako, da kosem vate pomočimo v raztopino in podrgnemo zobe.

Vodikov peroksid se uporablja za nego obraza in telesa pri masažah, kot deodorant in v kopelih. V obliki razpršil za usta in nos in mazil pomaga pri prehladu in infekciji ušes. Odličen je za čiščenje ran in katetrov, pomaga pri aknah, bradavicah in še bi lahko naštevali pozitivne izkušnje iz prakse.

Uporaba v industriji

V industriji se uporablja kot belilo za les, bombažni tekstil in pri recikliranju papirja, poleg tega pa kot dezinfekcijsko sredstvo, antiseptik in oksidacijsko sredstvo, če naštejem le nekaj od tega.

Koncentracije vodikovega peroksida, ki se uporabljajo za različne namene:

  • 3% raztopina s stabilizatorji za zunanjo uporabo pri ljudeh in živalih in za dezinfekcijo v gospodinjstvu. Ta koncentracija se dobi v lekarnah.
  • 6% raztopina je znana kot belilo za lase.
  • 30% do 32% (perhidrol) raztopina za raziskovalne namene v medicini in čiščenje čipov in tranzistorjev.
  • 35% raztopina za trajnost živil in dezinfekcijo zabojnikov za živila.
  • 90% raztopina kot oksidator za raketna pogonska goriva.

Uporaba v gospodinjstvu

V gospodinjstvu uporabljamo vodikov peroksid za vlaženje in osveževanje zraka, v pomivalnih in pralnih strojih, za ohranjanje svežine živil in čiste pitne vode, kot pršilo proti insektom in dezinfekcijo.

Vodikov peroksid je zaradi svojih lastnosti in širokih možnosti uporabe, predvsem pa zaradi dejstva, da ne povzroča nikakršnih stranskih učinkov, neprecenljivo dragocen. In poceni.

Priporočamo v branje knjigo Vodikov peroksid za vsak dan, katere avtor je dr. Josef Pies, slovenski prevod pa je leta 2012 izšel pri Založbi Ara.

V knjigi so napisani recepti in nasveti za domačo pripravo in uporabo vodikovega peroksida za namene, ki so našteti v tem članku. Prav tako boste dobili mnogo dragocenih informacij o ozonu in o vodikovem peroksidu ter njuni uporabi.

O kisiku

Ozon